Spurnarkassin: Genta, 16 ár spyr

Ringt forhold til mat og kropsútsjónd

Spurningur:

Hey, eg haldi at eg havi brúk fyri hjálp. Eg hugsi allatíð um hvat eg eti og royni ikki at eta for nógv, men tað følist sum eg altíð havi eina trongd at eta. Eg eri ikki tjúkk, heldur ikki kløn, so eg síggi ikki út sum eg havi eitt ringt forhold til mat, men tað havi eg. Eg vil ikki diagnostisera meg sjálva, tí eg havi ongantíð tosa við ein lækna um tað, men tað følist sum eg havi ótta og depressión, og eg veit ikki um tað ger at eg fái hug at eta. Eg havi roynt at tosað við foreldrini og skúlapsykologin, men eg hoyri bara at "tað bara er teenage árini", "lívið er hart onkuntíð" og "um man fær for lítlan svøvn" og sovorðið. Hetta passar kanska, men so skilji eg ikki hví eg ongantíð eri glað í serliga langa tíð, áðrenn tað følist sum eg havi ein stein í lungunum. Eg havi roynt at sagt frá og eg fái altíð eina kenslu av at eg eri yvirdramatisk aftaná, men eg orki ikki at hava tað soleiðis meira. Eg tori ikki at fara til læknan, tí um eg fái sama svar sum frá øllum øðrum, so veit ikki hvat eg hevði gjørt... Hava tit nøkur ráð? Eg veit veruliga ikki hvat eg skal gera longur, hetta hevur verið í fleiri ár nú…

Svar:

Hey kære pige på 16 år. Tak for dit brev. 

Det lyder ikke rart med følelsen af, at der er en sten i dine lunger.

Tankerne om mad, krop og spisning kan tage over.

Jeg kan forstå, at det har føltes svært i flere år. Jeg er imponeret over, at du selv har taget initiativ til at snakke med dine forældre samt skolepsykologen. Det er et skridt i den rigtige retning.
En spiseforstyrrelse er ofte et tegn, at der er noget inde i dig, som er ked af det. Her hæfter jeg mig ved, at du selv nævner følelsen af depression. Når man føler sådan, er det vigtigt, at man får den rette hjælp. Den har du måske ikke fået endnu, og derfor er det super godt, at du skriver til Barnabati.
Mange unge oplever at have det svært med selvværd, deres udseende og mad, men det betyder ikke, at depression bare er noget, man oplever som teenager. Jeg går ikke ud fra, at du er overdramatisk, men det er altid vigtigt, at ens følelser tages alvorligt.
Der kan være mange grunde til, at man føler sig ked af det. Og det er også okay at være ked af det, så længe det ikke tager overhånd. Har du prøvet at spørge dig selv om, hvorfor du ikke er glad så længe ad gangen? Hvad er det, som gør dig ked af det?

Som du nok ved, er det vigtigt at være positiv. Det kan dog føles umuligt, når alting føles svært, men at skrive de gode tanker og oplevelser ned på et stykke papir kan nogle gange hjælpe.
Det lyder som om, du godt kan snakke med dine forældre. Måske kan du gøre dem opmærksomme på, hvor meget dine tanker fylder for dig. Det er vigtigt, at de ved, hvordan du har det. 

På hjemmesiden mindhelper.dk kan du finde forskellige råd til, hvad du selv kan gøre for at få det bedre. 

Her er en artikel om, hvad der kan hjælpe dig med dine følelser om mad og din krop:

Det er rigtigt, at søvn er meget vigtigt, men det er ikke altid nok. Jeg kan forstå, at du ikke har lyst til at tage til lægen. Men hvis du ofte føler dig deprimeret, kan du finde nogle gode råd her.

Selvom det kan være rigtig svært at gå til lægen, kan det også være en stor hjælp. Måske kan lægen hjælpe dig med at sætte ord på dine følelser. Det vil være en god ide, hvis du kunne skrive dine tanker og følelser ned på et stykke papir. På den måde ved du, hvad du skal fortælle lægen, hvis du beslutter dig for at gå den vej. 

Det brev du har skrevet herind er super godt, og du er god til at beskrive dine følelser.
Hvis du er i tvivl om, hvad din læge ville kunne hjælpe dig med, så kan du læse denne artikel.

Det er gratis at komme til lægen, og din læge er vant til at snakke om svære følelser. Derfor ville lægen også kunne henvise dig til andre folk, som ville kunne hjælpe dig med at få det bedre. Du kan være helt sikker på, at din læge vil tage dig alvorligt.

Du har vist stor interesse i selv at få det bedre. Det kræver styrke at skrive herind, og jeg håber at du har mod på at skridtet videre og række ud efter hjælp igen. Jeg ønsker dig alt det bedste.

Kærlig hilsen
Tú & Eg Ráðgevingin